Keşfet

Tavuk Tifosu (Salmonella)

Admin

Forum Sahibi
1
Katılım
25 Ağu 2024
Mesajlar
65
Tepkime puanı
1
Puanları
8
doris_sleeping.jpg

Salmonella gallinarum'un neden olduğu oldukça bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır. İki biçimde gelir: hızlı ve yavaş. Kahverengi çizgiler beyaz çizgilere göre salmonellaya karşı çok daha hassastır.
Hastalık anneden çocuğa doğrudan ağızdan veya dolaylı olarak bulaşır (dikey bulaşma). Kuluçka makinelerindeki kirli yumurtalar, kabuk altında ölüme veya makinede hastalık bulaşmasına neden olur.
Hastalık halsizlik, iştah kaybı, sarı-yeşil ishal, yüksek ateş, aşırı su tüketimi ve kabarık saçlarla kendini gösterir.
Tanı otopsi, kan testi veya kloak değişimi ile konur.
Otopside özellikle karaciğer ve dalakta büyüme ve kanama veya beyaz odaklar görülür. Karaciğer havayla temas ettiğinde açık yeşil-kahverengi bir renk alır ve kolayca ayrışır. Ayrıca yumurta köklerinde kanama ve şekil bozuklukları görülür.
Salmonella hastalığının tedavisi oldukça zordur. Bu durumun temel nedeni hücre içi bakterilerdir. Çeşitli ilaçlarla geçici tedavi yapılabilse de, suyun, yemin ve hayvanların hijyeninin çok iyi sağlanması ve ortamda bakteri gelişiminin engellenmesi için organik asitler ve probiyotiklerin kullanılması gerekmektedir. . Bit, pire ve farelerle mücadele etmek ve bu taşıyıcı hayvanların hastalığı yaymasını ve bulaştırmasını önlemek gerekiyor.
Ticari çiftliklerde uygulanan Salmonella aşılama programları, kontaminasyonu en aza indirmek için süs ve serbest gezinen çiftliklere kısmen uygulanmalıdır.
Çiftçisinde salmonella bulunan üreticilerin şunu unutmaması gerekiyor; Damızlıklarından aldıkları yumurtalar ve bu yumurtalardan çıkan civcivler doğumdan itibaren salmonella ile enfekte olacaktır.​
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst